Veelgestelde vragen over intuïtie

Wat is intuïtie? En wat kun je ermee?

Wat is intuïtie?
Een helder en scherp inzicht, of een plotselinge ingeving. In neutraliteit, subtiel, zonder uitleg en zonder dwang. Gedachten, overtuigingen, emoties, patronen, stemmetjes in je hoofd volgen pas (direct) daarna. Dat onderscheid is belangrijk en die lijn is dun. Als er een soort stem aanwezig is die je echt een richting in duwt, dan is dat niet de stem van je intuïtie. Dat is een andere energie waar je kennelijk mee samenwerkt.

Heeft iedereen intuïtie?
Ja, het is een zesde zintuig dat iedereen heeft. Dat wil niet zeggen dat iedereen er een even heldere verbinding mee heeft. Je kunt die verbinding verhelderen en de signalen weer leren herkennen. Je stelt je daarmee meer open voor jouw wijsheid en zintuiglijke waarnemingen. Wijsheid is meer dan boekenkennis of ervaringskennis. Het is ook een vorm van kennis waarvan je niet altijd kunt duiden hoe je dat weet.

Leidt je intuïtie volgen altijd tot leuke, gezellige dingen?
Nee, soms is het een moeilijke route die je ingegeven krijgt, waarbij je mogelijk tegen weerstand of kritische noten van anderen aanloopt. Leerzaam is het wel 🙂

Soms helpen de kritische noten je ideeën aan te scherpen, soms niet. Je hoeft er niets mee.

Is het van belang dat je direct een ingeving volgt?
Hangt van de ingeving af. Als een ingeving aangeeft dat je beter de volgende metro kunt pakken, dan is het over het algemeen geen groot offer om daaraan direct gehoor te geven. Het heeft sommige mensen hun leven gered bij een bomaanslag. Anderen komen dan net die ene persoon tegen die belangrijk is voor een volgende stap in een project of carrière. Of je wordt in die andere metro getrakteerd op een inspirerend gitaarspel.

Als je bijvoorbeeld een ingeving krijgt ‘Het is tijd voor een andere job’, dan hoef je niet onmiddellijk naar je leidinggevende te hollen met je ontslagbrief. Mag wel, dat is aan jou. Je kunt het ook als een opening of uitnodiging zien om te onderzoeken wat je mist in je huidige baan, waar jouw verlangens en talenten liggen. Wellicht leidt een aanpassing van je huidige baan wel tot die ‘andere job’. Neem niet alles gelijk letterlijk, kijk naar het grotere plaatje.

Luister jij altijd naar je intuïtie, Saskia?
‘Altijd’ vind ik een groot woord. Soms ben ik ook gewoon eigenwijs of ongeduldig, en zit ik daarna op de blaren. Of ik stel mijn besluit gaandeweg het proces bij, omdat ik aan die ingeving terug moet denken. Een inzicht of ingeving is subtiel. Het kan zich wel herhalen, maar dat is niet zeker. Bij grote beslissingen ben ik er heel bewust mee bezig en neem ik alle signalen van mijn lichaam, emoties, dingen die me bij zijn gebleven en mijn veronderstellingen mee in mijn overweging.

Ook als ik ergens over blijf twijfelen of iets niet helemaal vertrouw, dan probeer ik te achterhalen waar dit in essentie over gaat en dat ik mezelf niet veroordeel dat ik twijfel. Twijfel is ook een signaal om iets nader te bekijken. Soms overschaduwen oude angsten de neutraliteit, dus die vragen eerst aandacht. Ook een ‘nee’ of een ‘ja’ zijn soms tijdelijk.

Hoe verhouden ratio en intuïtie zich tot elkaar?
Ratio helpt je in ieder geval bij structuur en plannen. En het helpt je actie te ondernemen als je in gevaar komt om jezelf weer veilig te stellen. Intuïtie helpt je bij het bewandelen van jouw unieke pad en bij de vraag ‘wat klopt wezenlijk voor mij?’. De meeste mensen hebben hun ratio goed ontwikkeld en zijn gewend om die te volgen

Een vloeiende samenwerking tussen ratio en intuïtie is ideaal. En dat je beide voor het juiste inzet. Daar heb je het meeste plezier van.

Ik volg vaak mijn gevoel. Is dat hetzelfde als intuïtie?
Als je met gevoel blijdschap, boosheid, angst, jaloezie en andere emoties bedoelt, dan is dat niet hetzelfde. Dat zijn emoties en die kunnen je verleiden om vooral iets niet of wel aan te gaan.

Wil niet zeggen dat emoties geen waardevolle informatie bevatten. Ze vragen vooral om ontrafeld te worden. Waar gaan ze over? Wat wordt er geraakt en waar? Is dat nog actueel of misschien een verhaal van jezelf als kind? Of draag je iets van een ander?

Emoties kunnen je ook informatie geven onder welke voorwaarden je iets wel of niet wilt doen.

Hoe leer je op je intuïtie te vertrouwen?
Dat begint met het erkennen dat je intuïtie hebt, er nieuwsgierig naar bent en een wens om te onderzoeken hoe het voor jou kan werken. Verder is het voor iedereen heel persoonlijk.

Het leren vertrouwen op je intuïtie gaat hand in hand met op jezelf leren vertrouwen. Je kunt je door iedereen laten adviseren bij een belangrijk besluit en daar kan absoluut waardevolle informatie in zitten. De kunst is ook om adviezen zonder oordeel te wegen en dan jezelf te adviseren wat te doen of te laten. Dus leer jezelf vooral goed kennen.

Qua vorm werkt voor sommige mensen meditatie goed, voor anderen creatieve, intuïtieve expressie, en/of in de natuur zijn, een specifieke training of individuele begeleiding. Of een combinatie. Uiteindelijk gaat het over manieren om stil te staan bij jezelf en eerlijk te zijn naar jezelf over wat je tegenkomt.

En als je een coach of opleidingscentrum zoekt, ervaar dan eerst of het klikt. Bijvoorbeeld tijdens een gesprek of Open Dag.

Wat heb ik eraan om mijn intuïtie te volgen?
Vervulling, rijkdom, autonomie, authenticiteit, wijsheid, bewustwording, een heldere blik en meer. Verantwoordelijkheid voor je eigen leven en keuzes. Niet dat het leven maakbaar wordt of dat je overal invloed op hebt. Je hebt invloed op hoe je ernaar kijkt, hoe je handelt, hoe je ergens mee kunt zijn, welke keuzes je maakt.

Waar kun jij me bij helpen, Saskia?
In het kort faciliteer ik je met het verhelderen en helen van jouw innerlijke en uiterlijke communicatielijnen. Soms zijn er van die stemmetjes, boodschappen of structuren die niets meer bijdragen of je beperken. Je komt zo weer meer in je midden en leert jezelf en je energiesysteem steeds beter kennen. Ik zet daar verschillende tools voor in, zoals Human Design, energiewerk (reading, healing, klankmassage, klankontspanning), expressieve writing, intuïtie coaching en training.

Ik zou graag willen overleggen, mag ik je ook bellen?
Zeker, dan hebben we het over wat jij aandraagt, vraagt, zoekt, betwijfelt. Dan deel ik mijn heldere blik met je. Wellicht wil je vervolgens verdere hulp van mij, misschien ook niet. Ik maak in ieder geval graag kennis met je.

Leave A Comment