Veelgestelde vragen over intuïtie

Veelgestelde vragen over Intuïtie; wat is het en wat moet je ermee?

Ik probeer ze helder te beantwoorden (kort lukte niet…) 🙂

Wat is intuïtie?
Een helder en scherp inzicht, of een plotselinge ingeving. In neutraliteit, subtiel, zonder uitleg (vind ik jammer ;-)) en zonder dwang. Gedachten, overtuigingen, emoties, patronen, stemmetjes in je hoofd volgen pas (direct) daarna. Dat onderscheid is belangrijk en die lijn is dun. Als er een soort stem aanwezig is die je echt een richting in duwt, dan is dat niet de stem van je intuïtie. Dat is een andere energie waar je kennelijk mee samenwerkt.

Heeft iedereen intuïtie?
Ja, het is een zesde zintuig. Dat wil niet zeggen dat iedereen er een even goede verbinding mee heeft. Je kunt het ontwikkelen en trainen. De helderheid van je intuïtie kun je vergroten wat maakt dat je jouw wijsheid vergroot. De een gaat dat beter af dan de ander.

Leidt je intuïtie volgen altijd tot leuke, gezellige dingen?
Nee, soms is het een moeilijke route die je ingegeven krijgt, alsof je tegen de (maatschappelijke) stroom en verwachtingen van anderen in hebt te zwemmen. Levert je wel wijsheid en vervulling op, maar leuk en gezellig? Nee, niet altijd. Soms vloek je en weet je niet tegen wie.

Tegelijkertijd ben je er zelf bij hoe serieus je jezelf neemt en of je om jezelf kunt lachen. Dat maakt de meest hachelijke, beschamende situatie toch nog buitengewoon geestig.

Is het van belang dat je direct een ingeving volgt?
Hangt van de ingeving af. Als een ingeving aangeeft dat je beter de volgende metro kunt pakken, dan is het over het algemeen geen groot offer om daaraan direct gehoor te geven. Het heeft sommige mensen hun leven gered bij een bomaanslag. Anderen komen dan net die ene persoon tegen die belangrijk is voor een volgende stap in een project of carrière. Of je wordt in die andere metro getrakteerd op een inspirerend gitaarspel.

Als je bijvoorbeeld een ingeving krijgt ‘Het is tijd voor een andere job’, dan hoef je niet onmiddellijk naar je manager te hollen met je ontslagbrief. Mag wel, dat is aan jou. Je kunt het ook als een opening of uitnodiging zien om te onderzoeken wat je mist in je huidige baan, waar jouw verlangens en talenten liggen. Wellicht leidt een aanpassing van je huidige baan wel tot die ‘andere job’. Neem niet alles gelijk letterlijk, kijk naar het grotere plaatje. En als je het grote plaatje niet ziet, weet dan wel dat het er is.

Luister jij altijd naar je intuïtie, Saskia?
Dat probeer ik wel, maar soms ben ik eigenwijs of lui, en daarna zit ik op de blaren 🙂 Een inzicht of ingeving is ook subtiel en herhaalt zich vaak niet. Bij grote beslissingen ben ik er heel bewust mee bezig en neem ik alle signalen van mijn lichaam, emoties, dingen die me bij zijn gebleven en mijn veronderstellingen mee in mijn overweging.

Ook als ik ergens over blijf twijfelen of iets niet helemaal vertrouw, dan probeer ik te achterhalen waar dit in essentie over gaat en dat ik mezelf niet veroordeel dat ik twijfel. Twijfel is ook een signaal om iets nader te bekijken.

Hoe verhouden ratio en intuïtie zich tot elkaar?
Ratio helpt je in ieder geval bij structuur en plannen. En het helpt je actie te ondernemen als je in gevaar komt. Intuïtie helpt je bij het bewandelen van jouw unieke pad en bij de vraag ‘wat klopt wezenlijk voor mij?’. In onze maatschappij is ratio een groot goed en er ontstaat vaak strijd tussen ratio en intuïtie.

Een vloeiende samenwerking is ideaal. En dat je beide voor het juiste inzet. Daar heb je het meeste plezier van.

Ik volg vaak mijn gevoel. Is dat hetzelfde als intuïtie?
Als je met gevoel blijdschap, boosheid, angst, jaloezie etc. bedoelt, dan is dat niet hetzelfde. Dat zijn emoties en die kunnen je verleiden om vooral iets niet of wel aan te gaan.

Wil niet zeggen dat emoties geen waardevolle informatie bevatten. Ze vragen vooral om ontrafeld te worden. Waar gaan ze over? Wat wordt er geraakt en waar? Is dat nog actueel of misschien een verhaal van jezelf als kind? Of draag je iets van een ander?

Emoties kunnen je ook informatie geven onder welke voorwaarden je iets wel of niet wilt doen.

Hoe leer je op je intuïtie te vertrouwen?
Dat begint met het erkennen dat je intuïtie hebt, er nieuwsgierig naar zijn en een wens om te onderzoeken hoe het voor jou kan werken. Verder is het voor iedereen heel persoonlijk.

Het leren vertrouwen op je intuïtie gaat hand in hand met op jezelf leren vertrouwen en dat jij weet wat het beste voor jou is. Je bent je beste persoonlijke adviseur. Dus leer jezelf vooral goed kennen.

Qua vorm werkt voor sommige mensen meditatie goed, voor anderen creatieve, intuïtieve expressie, en/of in de natuur zijn, een specifieke training of individuele begeleiding. Of een combinatie. Uiteindelijk gaat het over manieren om stil te staan bij jezelf en eerlijk te zijn naar jezelf over wat je tegenkomt.

En als je een coach of opleidingscentrum zoekt, ervaar dan eerst of het klikt met die persoon/personen. Bijvoorbeeld tijdens een gesprekje of Open Dag.

Wat heb ik eraan om mijn intuïtie te volgen?
Vervulling, rijkdom, autonomie, authenticiteit, wijsheid, bewustwording, een heldere blik en meer. Verantwoordelijkheid voor je eigen leven en keuzes. Niet dat het leven maakbaar wordt of dat je overal invloed op hebt. Je hebt invloed op hoe je ernaar kijkt, hoe je handelt, hoe je ergens mee kunt zijn, welke keuzes je maakt.

Waar kun jij me bij helpen, Saskia?
Neem een kijkje op mijn site. In het kort help ik je jouw midden te vinden en je natuurlijke spoor te volgen, jezelf te dragen in plaats van anderen. Ik zet daar verschillende tools voor in, zoals Human Design, energiewerk (reading, healing, klankmassage, -ontspanning), intuïtie coaching en training.

Ik weet het niet, mag ik je ook bellen?
Zeker, dan kletsen we over wat jij aandraagt, vraagt, zoekt, betwijfelt. Dan deel ik mijn heldere blik met je. Wellicht wil je vervolgens verdere hulp van mij, misschien ook niet. Ik maak in ieder geval graag kennis met je.

Leave A Comment